donderdag 21 juli 2011

Het trading plan

Net als in een bedrijf heb je een plan nodig, bij een bedrijf heet dat ondernemingsplan en bij trading, hoe raadt u het, het trading plan.

Er is geen snelle weg naar het grote geld
Een trading plan maken, kost veel werk, dat schud je niet zo maar uit je mouw. Sommige traders verkiezen de snelle weg en gaan gewoon aan de slag zonder plan en hopen dan gewoon op goed geluk week in week uit winst te gaan maken. Sorry beste (wannabe) trader zo werkt dat dus niet.

Geen trading plan is zoals geen routeplanner in een onbekend land
Als je geen plan hebt dan stap je altijd anders in bij een trade (de entry), dan stap je ook niet volgens vaste regels uit. Of deels uit. Dan heb je ook geen regels voor als er een paar trades mis gaan. Je hebt geen Money Management, Risk Management. Je hebt dus gewoon niks tastbaars in handen om je te beschermen tegen de grillen van de beurs.

Niks is zeker ook niet met een plan
En ook al heb je een trading plan dan nog ben je niet zeker van winsten. Je zal flexibel moeten zijn en steeds je trades bekijken wat er goed of fout ging en steeds weer sleutelen om de mindere zaken te verbeteren. Soms is de methode die je gebruikt niet goed. Maar meestal ben jij zelf de boosdoener.
  • Je hebt bijvoorbeeld geen discipline om je plan te volgen en zodra je afwijkt stapelen de verliezen zich op. 
  • Je wil te snel winst maken en neemt te hoge risicos waardoor je snel door je account heen gaat.
Allemaal voorbeelden die de traders zonder plan wel vast kennen.

De enige zekerheid die je hebt als je met discipline je plan volgt, is dat je het altijd op dezelfde manier doet en als er dan iets niet goed is dan kan je dat aanpassen en daarna kijken of het nu beter gaat.

Trading plan template
Tim Wilcox is zo goed geweest om een template voor een trading plan te maken. Het is wel in het engels maar net als in het vliegverkeer is engels voor mij verbonden met trading.
Share/Save/Bookmark

0 comments:

Een reactie posten


Buy gold online - quickly, safely and at low prices